HAJRÁ PÉCSI VSK !

Etikai kódex


Edzők etikai kódexe

01. Minden edzésre legjobb tudásom szerint felkészülök.
02. Folyamatosan fejlesztem és javítom szakmai ismereteimet a tudományos kutatási eredmények, a gyakorlati tapasztalatok és a szakmai útmutatások tanulmányozásával.
03. Megosztom szakmai tudásomat kollégáimmal, valamint különösen a fiatalabb generáció tagjaival, hangsúlyozottan, ha erre felkérnek.
04. Kerülök olyan elvárásokat a gyermekekkel szemben, ami nincs arányban képességeikkel.
05. Minden edzésre és mérkőzésre az alkalomhoz illően öltözök: edzésen sportruházat, mérkőzésen sport vagy elegáns viselet a kötelező.
06. Edzés előtt elsőként érkezem a helyszínre és utolsónak távozom onnan, különösen az alsóbb korcsoportokban figyelek arra, hogy edzés/mérkőzés végén minden gyermekért megérkezzen a szülő/hozzátartozó.
07. Amennyiben valamilyen ok miatt nem tudom megtartani az edzésemet, azt időben jelzem a vezetőedzőnek és a szakosztály-vezetőnek, továbbá igyekszem gondoskodni helyettesről. Amennyiben megoldhatatlan a helyettesítés, időben értesítem a gyermekeket és/vagy szülőket.
08. Kiemelten figyelek játékosaimra (különösen alsóbb korosztályokban) az idegenbeli mérkőzéseken. (Táplálkozás, buszon való kulturált viselkedés, szemetelés, öltözködés, közlekedési szabályok stb.)
09. Tiszteletben tartom a játékszabályokat, a versenykiírásokat és a játék szellemét, s eszerint irányítom a játékosaimat, és betartatom velük a sportszerű magatartás alapelveit.
10. Példakép leszek játékosaim számára abban is, hogy udvariasságot tanúsítok az ellenféllel, annak játékosaival és vezetőivel szemben, a mérkőzés játékvezetőivel és a hivatalos személyekkel szemben.
11. Játékosaim szüleivel szakmai kapcsolatot tartok, megadva és megkövetelve a kölcsönös tiszteletet. Különös figyelmet fordítok a szülők helyes viselkedésére edzéseken és mérkőzéseken. Nem engedek teret semmilyen sportszerűtlen viselkedésnek; csak a saját csapatomnak való sportszerű szurkolást támogatom.
12. Bármely helyzetben megőrzöm méltóságomat és nyugalmamat az ellenféllel, a közönséggel, illetve a médiával szemben, függetlenül az eredménytől.

Játékosok etikai kódexe

01. Ne csak szüleid, edzőid, tanáraid kedvéért sportolj, hanem saját örömödre is! Élvezd a játékot!
02. Nem csak a győzelem a játék célja. Szeresd a játékot, fejleszd képességeidet, keress barátokat és próbáld meg a legjobbat kihozni önmagadból!
03. Mindig emlékezz arra, hogy az edzők és szakemberek azért vannak ott, hogy segítsenek neked. Tanulj meg együttműködni velük!
04. Tanulj meg együtt játszani csapattársaiddal és ellenfeleiddel egyaránt, mert nélkülük nincs játék.
05. Egyforma szorgalommal, igyekezettel dolgozz a saját és csapatod érdekében. Így mindannyian eredményesebben szerepelhettek.
06. Mindig tiszteld és tartsd be a játékszabályokat! Fogadd el a bíró döntését!
07. Csak a tiszta eszközökkel elért eredmény okozhat büszkeséget és örömöt!
08. Uralkodj magadon! Sértődötten, veszekedve, duzzogva nem lehet játszani, mert mindenkinek elrontod a kedvét.
09. Ismerj el minden jó teljesítményt, akár a saját, akár az ellenfél csapata volt a sikeres.
10. Veszíteni is tudni kell; emelt fővel, méltósággal! Nyújts kezet és gratulálj a győztesnek!
11. A sportoló teljesítményével bizonyít. Akaraterőd mutatkozzon meg tanulmányaidban is!
12. Sportfelszerelésed komoly érték. Sokan dolgoztak érte! Vigyázz rá!
13. Sportszerű életet élj, és utasítsd vissza a dopping, a drog, a cigaretta és az alkohol használatát!

Szülők etikai kódexe

01. Ezennel fogadom, hogy gyermekem a fiatalok sportjában a szülői etikai kódex ismeretében vesz részt.
02. Betartom a sportszerű viselkedés szabályait.
03. Tudom, és emlékezni fogok arra, hogy a játék a gyermekeké és nem a felnőtteké.
04. Megteszek mindent, amit a gyermekek sportolási lehetőségeinek szervezésének terén megtehetek, lehetőségeimhez mérten támogatom az egyesületet.
05. Minden tőlem telhető segítséget megadok az edzőknek, bennük megbízom, gyermekemet az edzések és mérkőzések idejére rájuk bízom. Bármilyen panaszommal először az edzőhöz, majd a vezetőedzőhöz, végül az utánpótlás szakosztályvezetőhöz fordulok, azaz betartom az eljárásrendet.
06. A tőlem telhető legtöbbet megteszem annak érdekében, hogy gyermekem mindig pozitív és élvezetes élményt kapjon. Példamutatásommal is arra nevelem gyermekemet, hogy minden edzésen, mérkőzésen vagy bármilyen egyéb eseményen tisztelje és támogassa társait, ellenfeleit, az edzőket, játékvezetőket, minden hivatalos személyt, és valamennyi szurkolót, továbbá mindennemű megkülönböztetés nélkül kezelek mindenkit nemi, faji, vallási hovatartozásától, valamint képességétől és képzettségétől függetlenül.
07. Soha nem becsmérlem az ellenfél edzőjét, játékosait, különös tekintettel a városi rivális egyesületre, ugyanis a két egyesület játékosai óhatatlanul 16-18 éves korukban már egy klubban fognak kosárlabdázni!
08. Elvárom, hogy a sportolási környezet dopping-, drog-, cigaretta- és alkoholmentes legyen, és visszautasítom minden sporteseményen ezek használatát.

Felhasznált irodalom: http://www.torekveskosar.hu/sportetika

Iroda:

PVSK Nemzeti
Kosárlabda Akadémia
7622 Pécs,
Verseny utca 11.
Tel: 06 20 254-2619

Link:

www.pvsk-panthers.hu
www.pvsk.hu www.kosarsport.hu