Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Centenáriumi emlékverseny Horváth Géza tiszteletére

Az idén száz éves PVSK, egyebek mellett a baranyai, valamint a pécsi ökölvívás zászlóvivője, a Baranya Megyei Ökölvívó Szövetséggel karöltve, az idén is megrendezi a kiváló edző emlékversenyét.

Ahogy az előkészületekből látható, az idei versenyre is sok öklöző jön el, hogy tudása legjavát nyújtva tisztelegjen az immár nemzetközivé nőtt rendezvényen, Géza bácsi emlékének.
Paku Lajost (első kép, Lukácsy Bencével, a PVSK versenyzőjével) az esemény egyik rendezőjét, a Baranya Megyei Ökölvívó Szövetség elnökét, arról is megkérdeztem, hány nevezés érkezett előzetesen a jubileumi rendezvényre?

- Különleges verseny lesz ez, hiszen a 100 éves PVSK életében mindig nagy szerepet játszott az ökölvívás, és az évek során sok jó eredményt elérő ökölvívók. Ez lesz a 19. Horváth Géza Emlékverseny. Az eseményre 23 szakosztály 123 öklözője nevezett előzetesen, reméljük, mindenki el is jön, ez majd a mérlegelésnél derül ki. Természetesen a PVSK bunyósai is ott lesznek a résztvevők között, szám szerint tizenöten. A rendezvény az Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ tornacsarnokában lesz, október 26-án, szombaton 15 00 órakor. Külföldiek, szerbek és románok is jelezték részvételüket, és illusztris vendégeket is várunk - fejezte be Paku Lajos.

A sors kegyes ajándéka, hogy egyik kiváló tanítványa az IBV. aranyérmes, a szöuli olimpiai résztvevője Alvics Gyula (második kép, Papp Lászlóval), ma a PVSK edzője is ott lesz a rendezvényen. Őt is megkértem mondjon néhány szót Géza bácsiról:

- Nagyon sok versenyen voltunk együtt, szép sikereket értünk el. Én már több Emlékversenyén is részt vettem, remélem ez is méltó lesz a Centenáriumhoz, és Géza bácsi emlékéhez. Remek ember és kiváló szakvezető volt, aki biztosan örülne, ha azt látná, hogy ma is sokan emlékeznek rá mondta el Alvics Gyula.

Hogy a fent nevezett Ökölvívó Mester miként vélekedne a sportág mai, magyarországi állapotáról, azt már sajnos sosem tudjuk meg, de annak bizonyára örülne, hogy sok fiatal hódol szeretett sportágának október 26-án, szombaton délután.

Névjegy:

Horváth Géza (1918-1989) Nagyatádon született 1918. december 29-én. 1932-ben ismerkedett meg a sportággal. 1943-ban pehelysúlyban Magyar Bajnok lett. Pályafutását 1947-ben fejezte be, ezután edző minősítést szerzett, majd 1948-től trénerként tevékenykedett. 1950-ig Nagykanizsán, majd a PVSK-ban folytatta tevékenységét. 1952-56 között elvégezte a Testnevelési Főiskolát, ahol szakedzői minősítést szerzett. 1969-ben a Testnevelés és Sport Kiváló Dolgozója, 1977-ben a Magyar Népköztársaság Sportérdemérem Bronz fokozata kitüntetésekben részesült.52 éven át nevelte a kiváló ökölvívókat, akik között sok Eb, Vb, résztvevő, válogatott sportoló volt, miközben önmaga tudását is állandóan gyarapította. Elévülhetetlen érdemeiért a magyar ökölvívó sport vezetése, a „Mesteredző” címet adományozta Horváth Gézának. Emberi magatartása, edzői pályafutása ma is példa lehet a fiatal generáció számára. 28 évet töltött el a PVSK-ban. Munkásaga elismeréseként a PVSK Aranygyűrűt is megkapta. 1989-ben hunyt el Pécsett.

Nyilas László